Avdrag för reparation av mobiltelefon

Det är nu möjligt att göra avdrag för den som väljer att reparera sin mobiltelefon istället för att köpa en ny. Detta för att regeringen vill styra oss till att köpa mindre nytt och istället bli bättre på att köpa tjänster som kan reparera våra prylar åt oss. För någon med företagstelefon ser det förstås inte bra ut med en sprucken skärm, men istället för att köpa en ny rekommenderas man nu att reparera skärmen billigare.

Mobilplaneten.se är ett sådant ställe där man erbjuder reparationer prisvärt och smidigt. Det mycket talande namnet kopplas till den planet vi lever på och som utarmas på resurser i vårt pågående slit- och slängsamhälle. Vi läser om elektronik som slängs på ristippar och kopplar allt mer det pågående extrema klimatförhållandena med människans konsumtionspåverkan.

Reparera och återbruka

Enligt statistiken slänger varannan svensk fullt användbar elektronik istället för att återanvända den. Många människor vill förmodligen göra rätt men upplever att det är för krångligt att reperara och många tycker också att det är för dyrt. Med ett avdrag som gör det billigare hoppas man nu på att fler vänder sig till reparatörer som enkelt och prisvärt kan reparera din telefon eller dator.

Det är dessutom mycket vanligt att förbrukad elektronik läggs i hyllorna eller i gamla byrålådor. Enligt forskningsingenjören Hanna Ljungkvist finns det en rad alternativ för att minska på slösandet av elektronik:

– Det är ju synd att det ligger massa resurser i våra byrålådor som hade kunnat återvinnas och bli nya saker, säger hon.

Enligt henne finns det många alternativ för den som inte vill slänga sin elektronik – antingen kan den säljas begagnad, repareras eller uppdateras av ett specialiserat företag, eller återvinnas. Läs hela artikeln i expressen.se.

Det är dags att göra slag i saken och utnyttja de tjänster och morötter som finns för att sluta utarma vår planet.