Det största eventet

Vilket event pratar vi om egentligen? Nobelfesten, så klart! Här är allt superkoordinerat och välplanerat in i minsta detalj. För kungligheter och hedersgäster kan nämligen inget lämnas åt slumpen, inte minst när världens strålkastare är riktade rakt mot dem. Mod, var temat för underhållning och utsmyckning.

Nyligen skedde Nobelfesten, ett epos av vackra klänningar, exklusiv mat och högburna gäster. Inte minst är mycket styrt digitalt av modern teknik, via belysning, ljud, kameror och kommunikation. Meetit är ett tjänsteföretag som hjälper andra företag med just event, men även med reception och incheckning, perfekt för stora evenemang och mindre tillställningar för företag och organisationer.

Ett event för höjdare – och pristagare

Ja, Nobelfesten är lite av årets event, i alla fall för kungen, drottningen, nobelpristagarna och alla andra gäster på banketten. I år går det att läsa om hur festernas fest (som den också kallas lite skämtsamt) handlade mycket om återvunnet, hållbarhet och om mod. Borden och trappräcket i Blå hallen var täckta av färgstarka blommor från San Remo i Italien, där Alfred Nobel levde sin sista tid och dog. Mer om detta går det att läsa om i denna artikel från Dagens Nyheter.

Några siffror från SVT från samma fest är följande, som visar på hur otroligt koordinerat hela festen är:

  • Ett 40-tal kockar…

jobbar under Nobelfesten, tillsammans med 190 servitörer och servitriser.

  • Cirka 9450 bestick…

används till den grundliga dukningen i Blå Hallen i Stockholm. Till det tillkommer cirka 5 400 glas och 9 450 delar i porslin.

  • 25 000 blommor och 300 kilo grönt…

används för att dekorera Konserthuset i Stockholm där prisutdelningen hålls. Blommorna skickas från San Remo i Italien, där Alfred Nobel tillbringade sina sista år, till Hässelby blommor i Stockholm. I år inspireras dekorationerna av bladets form. Ytterligare 25 000 stjälkar, blommor och grönt används dessutom för att dekorera Stadshuset.

  • 500 meter…

linneduk används för att pryda de drygt 60 borden i Blå Hallen.

  • Cirka 1 340 gäster…

kommer till Nobelbanketten. Under de första decennierna bjöds endast mellan 100-300 personer.

  • 9 miljoner kronor…

får den som vinner ett Nobelpris. Om det är flera pristagare delas summan mellan dem.

Källa: SVT