Därför väljer så många Youtube

Termen “Youtuber” handlar om att göra sig känd via streamingtjänsten Youtube på olika sätt. Genom att få en lojal skara tittare kan personen bakom kontot sponsra olika inlägg och tjäna pengar på betalt samarbete med massor av företag. Det är inte heller ovanligt att sprida ens politiska idéer, sina musikvideos eller annat. Youtube är ett bekvämt medium eftersom alla kan ladda upp saker där, och är du konsekvent och intressant kan vägen till lyckan vara framstakad för dig. 

Youtube-användningen ökar och allt fler, både unga och äldre, väljer detta medium både för att lyssna på musik, ladda upp egna filmklipp men också diskutera och umgås som i ett vanligt socialt forum. Youtube är fortfarande uppskattat eftersom tjänsten är gratis, och det faktum att det dyker upp reklamavbrott då och då i klippen kan irritera men accepteras av de flesta. Att vara Youtube-stjärna kan vara oerhört lukrativt, och en av Youtubes allra största profiler är svensken Felix Kjellberg som varit lite av “Kungen” på tronen. Här om dagarna blev han dock petad från konungatronen.

Felix Kjellberg, 29, mer känd som Pewdiepie, har i över fem års tid kunnat titulera sig som världens mest framgångsrika youtuber, i alla fall sett till antal följare. Men nu får han lämna över kungakronan till indiska T-Series. Kanalen, som är ett kombinerat skiv- och filmbolag som huvudsakligen inriktar sig på musikvideos och trailers kopplade till Bollywood, gick om svensken under torsdagsnatten.” Aftonbladet

Vad kan man tjäna?

Exakt hur mycket pengar en privatperson eller entreprenör kan tjäna på sin Youtube-kanal är satt under visst dunkel. En del menar att det är ett 24-h-om-dygnet-jobb och därför inte är så där välbetalt så många tror. Dessutom verkar det tillhöra själva framgångskonceptet med Youtubers, att helt enkelt inte riktigt veta var gränsen går.