Internet of Things egna valuta – IOTA

Du som hänger med i svängen vet att Internet of Things är det nya, stora som alla pratar om inom teknik och näringsliv.

Internet of thingsNu kan du till och med köpa digital valuta inom Internet of Things, en kryptovaluta som heter iota. Och du kan hitta en massa prylar som är uppkopplade, från tvättmaskiner till bilar och lampor hemma hos folk. Snart kommer allt vara helt uppkopplat mot nätet och hjälpa till att göra våra liv enklare.

Sakernas internet  – IoT

Om du är lite osäker på vad sakernas internet (som det heter på svenska) faktiskt är kan det hjälpa att läsa dessa exempel:

Smarta klockor, självkörande bilar, spårbara paket, fjärrstyrning för värme och belysning eller bestick som vibrerar när du äter för fort är bara några exempel – Mobil.se

Det handlar alltså om att fler och fler fysiska prylar, saker i industrin, i våra hem som kommunicerar över internet, utan att någon person är tvunget inblandad. Det sker med andra ord inga manuella avläsningar eller inloggningar, inga formulär som behöver fyllas i och datan samlas helt automatiskt i tjänster. Denna data kan sedan förädlas och användas i olika hänseenden. Tekniken är strömsnål och billig, och en mobil eller en dator kan i bakgrunden skicka sensordata till och från enheter.

I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur det nu finns soptunnor som själva meddelar när de är fulla, just med sensorer som skickar data via nätet, liksom tvättmaskiner som på samma sätt känner av och tvättar när elen är som billigast, eller varför inte ett kylskåp som är programmerat att själv beställa hem mat när det börjar ta slut. Smart va? Mer om allt detta här.