Förvara dina maskiner rätt

Om du har ett jordbruk eller en annan verksamhet som kräver att du har maskiner och stora verktyg är det en klar fördel att ha en maskinhall till hands. Att ha en viss grundvärme i maskinhallen gör också att fukt håller sig borta från fordon, vagnar, maskiner och verktyg. Fukt ger kondens och rost, men även mögel och andra angrepp.

Du kan bygga din egen maskinhall eller sätta en större port till ett större garage eller till den gamla ladugården, men en gammal lada är oftast aldrig tät och kan innehålla både fukt och kyla. Det smidigaste är att låta bygga en och du kan hitta en maskinhall till bra pris hos Hallbyggarna Jonsereds. Här finns bland annat maskinhallar och tälthallar som täcker alla dina behov, och de går att förlänga eller flytta på väldigt smidigt.

traktor som plöjer åkerTraktorn, ett viktigt redskap

När traktorn togs i bruk på gårdarna innebar det en mycket effektivare metod att bruka jorden. Bönderna insåg att traktorerna förändrade jordbruket totalt och många olika modeller av traktorer tillverkades. Fler och fler typer av stora jordbruksmaskiner togs fram och alla dessa maskiner har blivit mer och mer avancerade och kombinerade i funktionalitet och effektivitet.
Den moderna skördetröskan är en väldigt stor maskin som tar upp mycket plats, här både hög och bred och en väldigt dyr investering. En sådan mår heller inte bra av att stå ute hela vintern i regn och rusk.

Saker att tänka på inför vinterförvaring

Många redskap, maskiner och fordon används sparsamt under vinterhalvåret, och därför finns det några punkter att checka av innan du ställer in för vintervila.

  • Skydda redskap och maskiner från väder och vind.
  • Varmförvaring håller fukt borta. Det är viktigt att luften är torr.
  • Gör en service på redskapet eller maskinen innan vinterförvaring, så att du inte får bekymmer när du plockar fram objektet till våren igen.
  • Titta till maskiner och redskap även under vintern, kontrollera fukt och mögel. Vid behov öka temperaturen i maskinhallen.

traktor på fältVarför är det viktigt med bra förvaring av maskiner och redskap?

En lantbrukare utsätts för stora mängder damm, partiklar, sporer och andra organiska partiklar via arbetet på gården och markerna. Lägg till gaser, avgaser och toxiner, eller gifter. Enligt Arbetsmiljöverket är lantbruk en av de farligare arbetsmiljöerna.
Om en person dagligen kommer i kontakt med sådana ämnen är det inte tillrådligt att dessutom spendera dagen i en traktorhytt full med fukt och mögel. Bara en sådan sak är tillräckligt viktig för att förvara fordonet torrt och säkert inne i en maskinhall.

Maskinhallen går att använda till mycket

Det är inte bara maskiner som kan inhysas i en maskinhall. Den med lite kreativitet kan använda en maskinhall som fordonshall, bilhall eller till och med ridhus, stall eller ligghall till djuren. En maskinhall kan bli en verkstad eller en vinterförvaring för husvagnar och husbilar, eller kanske en tvätthall. Möjligheterna är många när själva hallen väl står på plats. Hallen kan vara lösningen på många olika problem, inte bara med förvaring av fordon och maskiner. Du kanske vill ha en egen skateboardpark på gården? Det skulle en maskinhall kunna fungera klockrent till det också.