Brist på parkeringsplatser för bilpendlare

2211233-p-10-minI Stockholms innerstad är det stor brist på parkeringar för alla pendlare som varje dag använder sin bil för att komma till sitt arbete. Därför väljer staden nu att bygga hela 1 300 nya parkeringsplatser under Hagastaden.

När man talar om parkeringsplatser brukar man oftast tala om bristen på dem och det är precis det man uppmärksammat Stockholm – bristen på p-platser. Och i vår huvudstad är ingenting gratis, i alla fall inte de eftertraktade parkeringsplatserna som finns lite varstans innanför tullarna. Till exempel uppmärksammade tidningen Vi i Vasastan en annons om en 15 kvadratmeter stor garageplats som var till salu på Linnégatan för otroliga 1 500 000 kronor, vilket är lika mycket som en mindre lägenhet utanför tullarna kostar. Men eftersom att det råder stor brist på just parkeringsplatser i staden anser mäklaren att priset är fullkomligt rimligt, även om det inte är många köpare som skulle ha råd med just det priset.

Snart kommer fler platser

Företaget Portfirman byter garageportar hos både villaägare och i parkeringsgaragen som medföljer i lägenhetshus så om man känner att man inte kan rättfärdiga att betala över en miljon kronor för en parkeringsplats kan man istället välja att rusta upp sitt eget garage och lämna bilen hemma. Men om man är så illa tvungen att ta bilen till stan varje dag är det tur att Stockholms stad just nu är i fullfärd med att bygga ett nytt garage med plats för 1 300 bilar under Hagastaden, vilket kommer bli Sveriges största underjordiska garage enligt DN. Men smakar det så kostar det. Bygget kommer att kosta staden omkring 741, 5 miljoner kronor och pågå under ungefär 9 år, skriver tidningen Mitti. Men alla platser kommer inte att finnas tillgängliga för alla. Man har nämligen valt att låta bostadsrättsföreningar att ta del av platserna till sina boende genom att låta dem betala en del av kakan – men vissa platser kommer någ att finnas kvar för andra att haffa en tidig måndagsmorgon.