Youtube ökar bland äldre

Tiden stannar inte, och det gör inte heller tekniken. Nu kan man se att det traditionella tv-tittandet även går ner i siffror bland äldre målgrupper då allt fler nu väljer Youtube – som de flesta unga. 

768168-technology-mindFörst var det den traditionella nyhetstidningen som kände sig hotad av det digitala frammarschen och nu är det många tv-kanaler som känner att de får det allt svårare och måste verkligen slå sina kloka huvuden ihop för att finna attraktiva lösningar så man når den kräsna publiken som vill välja att se på programmen när det passar dem. Det här med att slå sig ner i soffan med en skål popcorn klockan 20.00 på en fredag för att kolla på kvällens långfilm är länge förbi, även om man kar passerat 50-strecket. Nu är det HDMI kabel som gäller för att tillfredsställa sina behov på bästa möjliga sätt, och det spelar ingen roll hur gammal vi är.

Youtube tittandet ökar mest bland äldre

Vad man kan se av en undersökning från Mediavision är att de siffror som ökat mest den senaste tiden är från äldre som nu går över från det linjära tittandet till det digitala, skriver dn.se. Youtube når nu 21 % av Sveriges befolkning med si räckvidd och är med det en av landets största tv-kanaler. TV4 när fortfarande fler tittare och även SVT, men det är bara en tidsfråga innan man kan se att Youtube har fler tittarsiffror och med det är den kraftfullaste kanalen.

Att unga väljer att allt mer kolla på Youtube är ingen som höjer på ögonbrynen för, men vad man nu kan se är att även de äldre väljer att gå från det traditionella och säkra till att röra sig ut på mer osäker mark. Förr var det komik, musik och spel som lockade människor att ge sig ut på Youtube, men nu har det breddats till att man även finner mycket bra klipp om mode, hälsa och matlagning. Ja, vill man få tips och svar på något har nu Youtube blivit en självklar källa, som att göra en googling. Man kan även finna långfilmer som ligger och guppar.

Youtube firar 10 år

23 april 2005 kom det första Youtube-klippet och att det blivit en framgångssaga kan vi alla hålla med om. Det var ett klipp från en av grundarna i en djurpark, men då betaversionen kom 28 maj är det den dagen som man firar och nu är man inne på ett 10-års jubileum skriver Dagensindustri.se. Varje månad har kanalen över en miljard unika besökare och det kommer bara blir fler, och allt fler människor kommer se detta som en bra kanal att köra sig känd på och öka sin synlighet. Men då allt fler skapar konton blir det allt svårare att försöka bryta sig igenom bruset och nå Youtube-stjärnstatus.

Klassiska klipp

Många klipp är det under dessa år som blivit till riktiga klassiker, några är följande:

  • Gangnam style
  • Charlie bit my finger
  • Evil shipmunk
  • Jag är en gummibjörn
  • Vem vare som kastade.

Här kan du se klippen och även fundera på hur många bra klipp som saknas som borde vara med i listan.