Begagnade mobiler för miljö och plånbok

iphone, smartphoneAtt köpa begagnade mobiler är superpopulärt just nu och det är inte bara fördelaktigt för köparen, utan också för säljaren och inte minst miljön. Det är superbra att mobiler av någon äldre modell kan få nytt liv samtidigt som man faktiskt kan tjäna pengar på dem. 

Visst är det härligt att man kan köpa billiga begagnade iphones? Men det är faktiskt inte bara bra för köparen utan som säljare kan man också tjäna en del på att göra sig av med mobilen på ett mer miljövänligt sätt – nämligen genom försäljning på andrahandsmarknaden.

Het andrahandsmarknad

Försäljningen av nya smartphones har faktiskt trappat av lite, men desto hetare är just nu andrahandsmarknaden! Computersweden skriver att omsättningen av begagnade smartphones förväntades öka med hela 50 procent under 2016, en omsättning på cirka 143 miljarder. Så trots reklamer med nya smartphones på marknaden som har nya funktioner så ligger ändå andrahandsmarknaden i framkant – och ingenting tyder på att trenden avtar. Idag är vi ganska medvetna om vilka avtryck vi lämnar på miljön, och att miljövänligare alternativ också är bättre för plånboken. Nyare smartphones håller allt mer en så hög kvalitet att de håller längre. Man behöver helt enkelt inte ha det nyaste på marknaden.

Tjäna pengar på gamla telefonen

Om man ändå vill skaffa en ny telefon, eller bara vill testa en ny modell från andrahandsmarknaden så ska man inte glömma bort att sälja sin gamla. Man bör aldrig låta sin gamla telefon bara ligga i en låda – då minskar värdet, skriver Dagens Nyheter. Antingen så säljer du den själv, eller så tar du hjälp av ett företag som är specialiserade på att sälja begagnade smartphones.

Tuffa klimatmål kräver reparationer

Trasiga mobiltelefoner är något som ger enormt negativ miljöpåverkan, och de flesta slänger sina telefoner när de inte vet hur det ska laga dem. De tuffa klimatmålen kräver att man ändrar konsumtionsmönster och återanvänder mer, vilket företaget Godsinlösen tagit vara på. Varje dag skickas hundratals trasiga telefoner till dem för reparation, skriver Sveriges Radio. Främst från folk som har en försäkring som täcker reparationen. Denna typ av reparation borde kunna göras på fler elektronikprodukter, men då måste de också designas på ett reparationsvänligt sätt.