Skydda mobilen

Din mobiltelefon är på många sätt ett av dina mest värdefulla vardagsföremål. Ändå är det många som hanterar sina mobiltelefoner på sätt som utsätter dem för onödiga risker.

skalDin mobiltelefon utsätts dagligen för mängder av risker och den är väl värd att skyddas. Det är trots allt en vardagspryl som du har med dig överallt samtidigt som den med stor sannolikhet lagrar många känsliga uppgifter. Det mest grundläggande är förstås att du ser till att skydda din mobil från fysiska hot. En spräckt skärm eller liknande behöver inte vara så dyr att laga, men det känns alltid som en onödig kostnad. Hos Fyndiq kan du hitta Galaxy A51 skal såväl som skal till andra mobilmodeller, inkluderat Android- och iOS-mobiler. Vad mer ska du tänka på för att skydda mobilen? Som Expressen uttryckte det i en artikel så kan ju mobilen innehålla stora delar av ditt digitala liv. Det betyder att det inte bara är fysiska skador som är en risk, det gäller också att du tänker klokt när du surfar online.

Skydda din mobil från nätverkshot

På det stora hela skyddar du din mobiltelefon bäst om du använder sunt förnuft. Lämna till exempel aldrig ut dina pinkoder eller andra känsliga uppgifter till hemsidor eller personer som du inte litar på. Din bank kommer till exempel aldrig begära att du ska ge ut din pinkod till dem, så alla försök att få de uppgifterna från dig är att betrakta som bluffar. Detsamma gäller om någon ringer upp dig och begär att du ska lämna ut ditt personnummer eller dina kortuppgifter, det finns helt enkelt inga seriösa aktörer som begär att du ska göra det.

telefonSe upp med vad du laddar ned. Det finns skadliga appar som kan hämta olika uppgifter i din mobiltelefon, från samtalshistorik till vilka hemsidor du besökt. Informationen kan sen användas för att exempelvis stjäla din identitet eller dina kortuppgifter. Precis som när du surfar på datorn bör du också vara uppmärksam på vilka hemsidor du besöker i mobilen. Även där kan du stöta på hemsidor som automatiskt laddar ned skadliga program. Framför allt behöver du som har en Android-mobil vara extra uppmärksam på eventuella hot. Eftersom Android är det överlägset vanligaste operativsystemet på mobilmarknaden är Androidmobiler ett självklart mål för hackare och bedragare.

Tecken på att din mobil hackats

Det finns några tecken som kan tyda på att din mobiltelefon blivit hackad.

  • Batterierna laddar ur fortare än vad de brukar.
  • Dataförbrukningen är betydligt högre än vanligt.
  • Din mobiltelefon är långsammare än vad den brukar vara.

Vad ska du då göra om du upptäcker att din mobil hackats? Tyvärr är det inte så mycket att välja på. Det enda som återstår är att du får genomgå de steg som krävs för att fabriksåterställa mobilen. I värsta fall får du helt enkelt gå med på att mycket av den data du hade på mobilen går till spillo eftersom det finns en risk att den är smittad.

Ta det lugnt med din mobiltelefon och använt förnuftet så kan du leva ett mer riskfritt digitalt liv.