Skärmtid, teknik och barn

Skärmtid och teknisk utveckling går lite hand i hand. Sedan internet slog igenom har skärmtiden hos barn bara ökat – vad tycker egentligen WHO om hur många timmar barn får sitta framför surfplatta, dator och TV?

Har du barn med mobil? Då behöver du säkert skicka de på reparation då och då. Bor du i Göteborgstrakten kan du laga din mobil på Appfix i Borås. Det går både fort samtidigt som det är prisvärt. Men vad är egentligen sagt om barn och skärmtid?

Skärmtid för barn?

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur WHO menar att barn under 2 år inte ska ha någon skrämtid alls, och att barn som är 5 år max får ha en timmes skärmtid per dag. Dessa internationella riktlinjer handlar om att skapa förutsättning för en bättre barnhälsa, världen över.

Framförallt handlar det om att få barn att röra på sig mer, eftersom barn som är fysiskt aktiva sover och mår bättre. Det har skett mycket under de senaste femtio åren:

På 70-talet tittade förskolebarn cirka en och en halv timme på tv varje dag. Tiden minskade fram till början av 1990-talet, sedan kom internet – Expressen

Forskning om skärmtid och snabb teknisk utveckling

Samtidigt går det i SVT att läsa om hur forskaren Emma Frans menar att rekommendationer om skärmtid är lite tidiga att ge, eftersom forskning på området är begränsad. Hon säger dessutom att det finns studier som visar att ingen skärmtid alls heller inte är bra. Lagom är alltid bäst, med andra ord.