Gåvor till anställda

Det har precis varit jul och på många företag har julklappar delats ut till anställda. Frågan är dock vad man ska ge och hur lagen ser ut när det kommer till gåvor från arbetsgivaren.

pexels-photo-76931-largeDet här med julklappar och presenter till anställda kan vara lite av en huvudvärk för arbetsgivaren. Det är svårt att få alla nöjda samt att överhuvudtaget komma på vad som ska slås in och ges bort. Vanliga presenter är allt från matkorgar, reklamprylar med företagets egna logotyp till presentkort och välgörenhet. Om man vill ge pengarna till välgörenhet så måste det initiativet komma från chefen, om det i stället kommer från de anställda så räknas det som lön – och måste skattas. I Sveriges Radio skrivs det att arbetsgivaren får göra avdrag för julklappar som motsvarar upp till 450 kronor, men samtidigt är det inte alltid de dyraste klapparna som är de allra bästa. Huvudsaken är ju att saken används, vad det än kan vara. Personliga presenter till sina anställda är förmodligen alltid uppskattat, om det är så att man träffar riktigt rätt. Det är perfekt när någon fyller jämnt eller ska sluta. Men vad finns det att tänka på som arbetsgivare?

Vad gäller egentligen?

Men det kan som arbetsgivare vara bra att läsa på lite vad som gäller lagmässigt när det kommer till gåvor från arbetsgivaren. På Skatteverkets hemsida kan en läsa mer djuplodat i ämnet. Bland annat är det så att gåvor från arbetsgivare enligt huvudregeln är skattepliktiga men under vissa omständigheter är jul-, minnes- och jubileumsgåvor skattefria, som nämnt lite ovan.

Skattefrihet gäller inte för gåvor som lämnas i pengar och då är det bra att ha i minnet att som pengar räknas även andra betalningsmedel där check, postväxel och presentkort ingår. Dessa kan nämligen oftast bytas mot just pengar. Något som vidare är bra att ha koll på är att julgåvor till kunder inte är avdragsgilla medan avdrag kan medges för enklare reklamgpexels-photo-104966-largeåvor av mer eller mindre obetydligt ekonomiskt värde. Gåvorna ska dock lämnas till ett större antal personer för att kunna vara just avdragsgilla. Detta är vanligtvis almanackor och pennor eller liknande, försedda med företagets logotyp.

När det kommer till julbord är en julmåltid för anställda en skattefri förmån om det är fråga om en intern representation som en personalfest. Som företag får man göra avdrag för högst två personalfester årsvis. Julbord för kunder medges avdrag endast om det sker i anslutning till en affärsförhandling.

En lite oklar julklapp till de anställda

En lite udda julklapp som ett företags anställda fick, rapporteras det om i 24Kalmar. Cheferna valde att förvandla hela kontoret till en julverkstad och slog in allt i julpapper, något som gav en helt oslagbar reaktion, enligt de själva. Vad de ska göra där är dock lite oklart, mer kan man läsa i artikeln.

Annars är vanliga julklappar, särskilt för kommunanställda, att få ett presentkort där mottagaren själv får välja mellan olika företag att använda det på. Att ge bort alkohol av olika slag är det ovanligare med, och det tycks fortsatt så med en allt högre nolltolerans vad gäller just detta.