Ditt personnummer i andras händer

Att skydda sitt personnummer är enklare än vad många tror. Det finns företag som erbjuder skydd av ditt personnummer, samtidigt som de också erbjuder en dygnet runtbevakning. Det gör att de snabbt kan upptäcka ifall ditt ID är kapat.

Fler börjar bli varse om det ökade hotet mot vår integritet som vi kan se idag. Att skydda sitt personnummer är enklare idag och man kan även få hjälp med att bestrida falska fakturor som står i ens namn. Även om vi börjar bli bättre på att inte lämna ut personuppgifter kan de läcka på oanade ställen. I Svenska Yle kan vi läsa om ett beklagligt fall där 57 miljoner användares namn läckte till två hackers. Tyvärr är det inte alls ovanligt.

Var inte naiv

Något som är vanligt är bluff-sms och falska e-mail där bedragare utger sig för att vara myndigheter. Något man bör vara aktsam med. Det är sällan som polisen eller skatteverket hör av sig och ber om att du lämnar ut dina personuppgifter. Dessutom är det vanligt att bedragarna kommer åt dina brev. Det är inte svårt att sticka in handen i någons brevfack. Fundera på om du kan byta ut din brevlåda. Om du bor på landet bör du skaffa ett lås till din låda.

Om du har tur räcker det med att du får hem en faktura på någon pryl du inte alls har bestämt. Då kan du, om du inte har en försäkring, bli tvungen att betala fakturan. Den kan uppgå till flera tusentals kronor. Har du riktig otur lever ditt personnummer sitt eget liv på nätet och en rad olagliga saker görs i ditt namn. Det bästa är alltid att se över sina vanor och läsa på om ID-bedrägerier. Och försäkra sitt och sina barns namn och personnummer.